Okos Otthon Blog

Generic selectors
Teljes egyezés
Keresés címben
Keresés tartalomban
Keresés a posztokban
Keresés az oldlakon
Szűrés kategóriákra
Blog
Főoldali
Tudástár
Okos otthon kommunikációs protokollok

Okos otthon kommunikációs protokollok

Kommunikáció:

Avagy miként beszélgetnek eszközeink…

Ebben a cikkben röviden áttekintjük a legfőbb kommunikációs szabványokat és protokollokat. Ez azért fontos nekünk, nehogy csalódás érjen minket, amikor kézhez kapjuk új kütyünket és rádöbbenünk, hogy nem hajlandó szóba állni a már meglévő termékekkel.

Szóval Mindenki nagyon figyeljen! A termék kiválasztásánál mindenképp ellenőrizze a termékoldalon lévő adatok között a Kommunikációt!

Ebben a cikkben a 4 legnagyobb és legelterjedtebb kommunikációt fogom végigvenni és egy táblázatban összefoglalom, ami jól átlátható formában szedi össze a protokollok tulajdonságait.

WiFi kommunikáció:

1998-óta működő protokoll. Nagy sávszélességű, magas frekvenciatartományban üzemelő vezeték nélküli kapcsolatot biztosít. Jellemzően számítógépek, játékkonzolok, nyomtatók, okos televíziók összekapcsolására használják. Minden esetben szükségünk van egy WiFi központi egységre, routerre, ezzel a központi egységgel folytat kizárólagos és kétirányú kommunikációt minden további WiFi-s eszközünk.
Az IEE 802.11-es vezeték nélküli kommunikációs protokollt használja.
2,4 és 5 GHz-es frekvencián kommunikál. Az okos otthon eszközök többsége csak a 2,4 GHz-et támogatja. A hatótávolság jellemzően a kimenő teljesítménytől és az adóvevő antennáktól függ, jellemzően 20-50 m.

WiFi az okosotthon vonatkozásában

A legtöbb háztartás használ WiFi kapcsolatot, általában internetezésre. A WiFi kommunikáció nem energiahatékony a nagy sávszélessége és magas energiatartománya miatt. Ez a kommunikáció kifejezetten olyan eszközöknél előnyös, melyek saját áramforrással rendelkeznek. Az okos eszközök általában arra használják a WiFi-t, hogy a felhőszolgáltatással kommunikáljanak és mi ezt a felhőt érjük el okostelefonunkon keresztül.

Például Ilyen WiFi-s népszerű kütyü az Orvibo Okos Konnektor

Bluetooth kommunikáció:

A WiFi kommunikáció mellett talán ez a másik, amit nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen bizonyára szinte mindenki találkozott már Bluetooth kihangosítóval vagy headset-tel. Sok olyan okos eszköz létezik, ami ezt a kommunikációt használja.
A Bluetooth P2P kommunikációt használ, vagyis a csatlakoztatott eszközök közvetlenül egymással kommunikálnak. A használt frekvencia ebben az esetben is a 2,4 GHz. Az átlagos hatótáv ~10 m.

A hagyományos Bluetooth kommunikációt használó eszközök nem voltak energiahatékonyak, ezért ma kifejlesztették a Bluetooth LE kommunikációt, ahol a fő szempont az energiahatékonyság volt.

Az okosotthon eszközök ritkán használják ezt a fajta kommunikációt, mert vannak hatékonyabb technológiák, mint például a Z-Wave és a Zigbee. A saját központi egység és kommunikáció lehetővé teszi, hogy a beállított okosotthonunk akkor is üzemképes marad, ha elmegy az internet és nincs kapcsolat a felhő szerverrel.

Z-Wave kommunikáció:

A legtöbb okosotthon készülék a Z-Wave vezeték nélküli kommunikációt használja.

2001-ben Dániában fejlesztették ki, kifejezetten az IoT eszközök számára. Ez egy alacsony frekvenciatartományban működő, alacsony energiájú rádióhullám, aminek köszönhetően érzékelők és hálózati áramforrás nélküli eszközökben lévő elem/akkumulátor élettartamát képes jelentősen megnövelni.
Itt vezetném be a ”Mesh network” fogalmát, de az okosok, már biztos kitaláltak rá valami szép magyar kifejezést. Szóval ezek a ”Mesh” hálózatok olyan egységekből épülnek fel, melyek vagy megválaszolják, vagy továbbítják a bejövő jelet, ezzel növelve a hálózat hatótávolságát.
Ez azért jó nekünk, mert ha nagy területen akarjuk elhelyezni az eszközöket, akkor nem feltétlenül kell jeltovábbítót vennünk a hálózathoz, hanem a Z-Wave berendezéseink elvégzik ezt a feladatot, ezzel egy stabil és nagy hatótávú, kis energiaigényű kommunikációs hálózatot létrehozva.

A Z-Wave kommunikációért és fejlesztéséért a Z-Wave Alliance felel, ők tanúsítják az új berendezéseket és támogatják a minél szélesebb körű használhatóságot.
Régiónként eltérő frekvencián üzemel, az EU-ban a 868,4 MHz a Z-Wave kommunikációs frekvenciája. Egy-egy eszköz hatótávolsága átlagosan 30-40 m.

Például ilyen professzionális Z-Wave okosotthon a Vera Otthon

ZigBee kommunikáció:

A Zigbee berendezések nagy előnye az alacsony energiaigény mellett a nagy hatótáv.


A ZigBee kommunikáció nagyon hasonló a fent említett Z-Wave-hez. A ZigBee egy IEEE 802.15.4-es szabvány alapú, alacsony energiájú vezeték nélküli kommunikációs szabvány, melyet okos eszközök és okos energetikai megoldások számára fejlesztettek. 250 kbit/s sávszélességű és 2,4 GHz frekvencián, 16 különböző csatornán működik, így megelőzve az interferenciát. A ZigBee Alliance által tanúsított gyártók termékei esetén nem kell aggódni a kompatibilitás kérdésével. A ZigBee hálózatok is ”Mesh Network” hálózatok, vagyis ezek az eszközök is megválaszolják vagy továbbítják a bejövő jelet, ezzel növelve a hálózat hatótávolságát. Az átlagos hatótávolságuk ezeknek a berendezéseknek 30-50 m.

Ilyen megbízható Zigbee okosotthon az Orvibo Készlet

 

ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT

Látogass meg minket

Melyik univerzális távirányító a jó választás? Segítünk! – Broadlink infra vezérlő összehasonlítás

Legutóbb arról számoltunk be, hogy megérkeztek a Broadlink 4. generációs IR és RF (433MHz) univerzális távirányítói. Az RM4 széria 2…
TOVÁBB OLVASOM

Az USB kábel, ami méri a hőmérsékletet és páratartalmat nekünk – Teszteltük a Broadlink HTS2 szenzort

A Broadlink RM4 távirányító széria igazi újdonsága, hogy külső érzékelő is csatlakoztatható közvetlenül a vezérlőkhöz, és ezt nagyon nem bánjuk!…
TOVÁBB OLVASOM
Broadlink RM4 Pro

Broadlink RM4 Pro – teszteltük

A Broadlink RM szériás vezérlőcsaládja már sokak számára ismerős lehet. Az új RM4-es széria utolsó tagjai a január végén érkeztek…
TOVÁBB OLVASOM
Tolvaj lopás közben

Ellopták? Elvesztetted? Kövesd az értékeidet mini GPS nyomkövetővel!

Emlékszel, mennyi filmben láttad már, hogy a rendőrség simán leköveti valakinek a GPS koordinátáit a telefonjukon keresztül, és így mindig…
TOVÁBB OLVASOM
Az okos klíma nyáron hűt, télen fűt.

Egy kütyü mind felett, Broadlink RM mini: urald a klímát, a tévét, mindent az okostelefonoddal!

Szereted a maximális kényelmet, de nem akarsz ehhez új kütyüket vásárolni? Most elég egyetlen eszköz, és a telefonoddal a lakás…
TOVÁBB OLVASOM
A hátsó kert védelme kültéri kamerával

Házvédelem kültéri kamerával, avagy hogyan védekezz a betörők ellen?

Nincs annál rosszabb érzés, mikor arra ér haza az ember, hogy kirabolták a házát. Amikor a hírekben hallani betörésekről, az…
TOVÁBB OLVASOM
A barátokat teljesen elvarázsolja az okos vezérlés

Broadlink RM Pro – Irányíts mindent az ágyból vagy a kanapéról!

A lustaság fél egészség, és mindannyiunknak van egy egészséges oldala, akinek semmi kedve felállni a kanapéról, hogy lekapcsolja a villanyt,…
TOVÁBB OLVASOM
Riasztás mozgás érzékelésére

Így könnyíti meg az életedet az Orvibo okosotthon biztonsági jelzőrendszer!

Ma már megint azon agyaltál a munkába vezető úton, hogy vajon bezártad-e a bejárati ajtót a reggeli rohanás közben vagy…
TOVÁBB OLVASOM
Készül az okos világítás

Hogyan lesz okos világítás? Természetesen intelligens villanykapcsolók segítségével!

Már éppen elhelyezkedtetek a nappaliban az esti filmnézéshez és úgy tűnik, minden tökéletes, de a villany felkapcsolva maradt. Ilyenkor jön…
TOVÁBB OLVASOM

Az okosotthon rendszerek fajtái. Mi az első lépés?

Miként fogjunk hozzá okosotthonunk kiépítéséhez Ahogyan azt már a címben is kifejtettem, ebben a cikkben azt fogjuk végigvenni, mit érdemes…
TOVÁBB OLVASOM