Okos Otthon Blog

Generic selectors
Teljes egyezés
Keresés címben
Keresés tartalomban
Keresés a posztokban
Keresés az oldlakon
Szűrés kategóriákra
Blog
Főoldali
Tudástár
Kommunikációs protokollok

Kommunikációs protokollok

Kommunikáció:

Avagy miként beszélgetnek eszközeink…

Ebben a cikkben röviden áttekintjük a legfőbb kommunikációs szabványokat és protokollokat. Ez azért fontos nekünk, nehogy csalódás érjen minket, amikor kézhez kapjuk új kütyünket és rádöbbenünk, hogy nem hajlandó szóba állni a már meglévő termékekkel.

Szóval Mindenki nagyon figyeljen! A termék kiválasztásánál mindenképp ellenőrizze a termékoldalon lévő adatok között a Kommunikációt!

Ebben a cikkben a 4 legnagyobb és legelterjedtebb kommunikációt fogom végigvenni és egy táblázatban összefoglalom, ami jól átlátható formában szedi össze a protokollok tulajdonságait.

WiFi kommunikáció:

1998-óta működő protokoll. Nagy sávszélességű, magas frekvenciatartományban üzemelő vezeték nélküli kapcsolatot biztosít. Jellemzően számítógépek, játékkonzolok, nyomtatók, okos televíziók összekapcsolására használják. Minden esetben szükségünk van egy WiFi központi egységre, routerre, ezzel a központi egységgel folytat kizárólagos és kétirányú kommunikációt minden további WiFi-s eszközünk.
Az IEE 802.11-es vezeték nélküli kommunikációs protokollt használja.
2,4 és 5 GHz-es frekvencián kommunikál. Az okos otthon eszközök többsége csak a 2,4 GHz-et támogatja. A hatótávolság jellemzően a kimenő teljesítménytől és az adóvevő antennáktól függ, jellemzően 20-50 m.

WiFi az okosotthon vonatkozásában

A legtöbb háztartás használ WiFi kapcsolatot, általában internetezésre. A WiFi kommunikáció nem energiahatékony a nagy sávszélessége és magas energiatartománya miatt. Ez a kommunikáció kifejezetten olyan eszközöknél előnyös, melyek saját áramforrással rendelkeznek. Az okos eszközök általában arra használják a WiFi-t, hogy a felhőszolgáltatással kommunikáljanak és mi ezt a felhőt érjük el okostelefonunkon keresztül.

Például Ilyen WiFi-s népszerű kütyü az Orvibo Okos Konnektor

Bluetooth kommunikáció:

A WiFi kommunikáció mellett talán ez a másik, amit nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen bizonyára szinte mindenki találkozott már Bluetooth kihangosítóval vagy headset-tel. Sok olyan okos eszköz létezik, ami ezt a kommunikációt használja.
A Bluetooth P2P kommunikációt használ, vagyis a csatlakoztatott eszközök közvetlenül egymással kommunikálnak. A használt frekvencia ebben az esetben is a 2,4 GHz. Az átlagos hatótáv ~10 m.

A hagyományos Bluetooth kommunikációt használó eszközök nem voltak energiahatékonyak, ezért ma kifejlesztették a Bluetooth LE kommunikációt, ahol a fő szempont az energiahatékonyság volt.

Az okosotthon eszközök ritkán használják ezt a fajta kommunikációt, mert vannak hatékonyabb technológiák, mint például a Z-Wave és a Zigbee. A saját központi egység és kommunikáció lehetővé teszi, hogy a beállított okosotthonunk akkor is üzemképes marad, ha elmegy az internet és nincs kapcsolat a felhő szerverrel.

Z-Wave kommunikáció:

A legtöbb okosotthon készülék a Z-Wave vezeték nélküli kommunikációt használja.

2001-ben Dániában fejlesztették ki, kifejezetten az IoT eszközök számára. Ez egy alacsony frekvenciatartományban működő, alacsony energiájú rádióhullám, aminek köszönhetően érzékelők és hálózati áramforrás nélküli eszközökben lévő elem/akkumulátor élettartamát képes jelentősen megnövelni.
Itt vezetném be a ”Mesh network” fogalmát, de az okosok, már biztos kitaláltak rá valami szép magyar kifejezést. Szóval ezek a ”Mesh” hálózatok olyan egységekből épülnek fel, melyek vagy megválaszolják, vagy továbbítják a bejövő jelet, ezzel növelve a hálózat hatótávolságát.
Ez azért jó nekünk, mert ha nagy területen akarjuk elhelyezni az eszközöket, akkor nem feltétlenül kell jeltovábbítót vennünk a hálózathoz, hanem a Z-Wave berendezéseink elvégzik ezt a feladatot, ezzel egy stabil és nagy hatótávú, kis energiaigényű kommunikációs hálózatot létrehozva.

A Z-Wave kommunikációért és fejlesztéséért a Z-Wave Alliance felel, ők tanúsítják az új berendezéseket és támogatják a minél szélesebb körű használhatóságot.
Régiónként eltérő frekvencián üzemel, az EU-ban a 868,4 MHz a Z-Wave kommunikációs frekvenciája. Egy-egy eszköz hatótávolsága átlagosan 30-40 m.

Például ilyen professzionális Z-Wave okosotthon a Vera Otthon

ZigBee kommunikáció:

A Zigbee berendezések nagy előnye az alacsony energiaigény mellett a nagy hatótáv.


A ZigBee kommunikáció nagyon hasonló a fent említett Z-Wave-hez. A ZigBee egy IEEE 802.15.4-es szabvány alapú, alacsony energiájú vezeték nélküli kommunikációs szabvány, melyet okos eszközök és okos energetikai megoldások számára fejlesztettek. 250 kbit/s sávszélességű és 2,4 GHz frekvencián, 16 különböző csatornán működik, így megelőzve az interferenciát. A ZigBee Alliance által tanúsított gyártók termékei esetén nem kell aggódni a kompatibilitás kérdésével. A ZigBee hálózatok is ”Mesh Network” hálózatok, vagyis ezek az eszközök is megválaszolják vagy továbbítják a bejövő jelet, ezzel növelve a hálózat hatótávolságát. Az átlagos hatótávolságuk ezeknek a berendezéseknek 30-50 m.

Ilyen megbízható Zigbee okosotthon az Orvibo Készlet

 

ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT

Látogass meg minket

Tolvaj lopás közben

Ellopták? Elvesztetted? Kövesd az értékeidet mini GPS nyomkövetővel!

Emlékszel, mennyi filmben láttad már, hogy a rendőrség simán leköveti valakinek a GPS koordinátáit a telefonjukon keresztül, és így mindig…
TOVÁBB OLVASOM
Az okos klíma nyáron hűt, télen fűt.

Egy kütyü mind felett: urald a klímát, a tévét, mindent az okostelefonoddal!

Szereted a maximális kényelmet, de nem akarsz ehhez új kütyüket vásárolni? Most elég egyetlen eszköz, és a telefonoddal a lakás…
TOVÁBB OLVASOM
A hátsó kert védelme kültéri kamerával

Házvédelem kültéri kamerával, avagy hogyan védekezz a betörők ellen?

Nincs annál rosszabb érzés, mikor arra ér haza az ember, hogy kirabolták a házát. Amikor a hírekben hallani betörésekről, az…
TOVÁBB OLVASOM
A barátokat teljesen elvarázsolja az okos vezérlés

Irányíts mindent az ágyból vagy a kanapéról!

A lustaság fél egészség, és mindannyiunknak van egy egészséges oldala, akinek semmi kedve felállni a kanapéról, hogy lekapcsolja a villanyt,…
TOVÁBB OLVASOM
Riasztás mozgás érzékelésére

Így könnyíti meg az életedet az okosotthon biztonsági rendszer!

Ma már megint azon agyaltál a munkába vezető úton, hogy vajon bezártad-e a bejárati ajtót a reggeli rohanás közben vagy…
TOVÁBB OLVASOM
Készül az okos világítás

Hogyan lesz okos világítás? Természetesen intelligens villanykapcsolók segítségével!

Már éppen elhelyezkedtetek a nappaliban az esti filmnézéshez és úgy tűnik, minden tökéletes, de a villany felkapcsolva maradt. Ilyenkor jön…
TOVÁBB OLVASOM

Az okosotthon rendszerek felépítése

Miként fogjunk hozzá okosotthonunk kiépítéséhez Ahogyan azt már a címben is kifejtettem, ebben a cikkben azt fogjuk végigvenni, mit érdemes…
TOVÁBB OLVASOM

Okosotthon rendszerek

Jelzőtábla az okosotthonok felé vezető úton Az előző cikkben már felszínesen említettem, hogy az IoT megoldások milyen lehetőségeket tartogatnak azok…
TOVÁBB OLVASOM

Belépő az IoT világába

IoT forradalom az otthonunkba Bevezető Bizonyára sokan hallották már a kifejezést, azonban nem tudják, hogy mi is rejlik mögötte, mit…
TOVÁBB OLVASOM

Túlaggódás, vagy segítő kütyü? Megnéztük, mire jó a GPS nyomkövető óra időseknek

(Szinte) minden ember életében eljön a pillanat, amikor szülei, nagyszülei idősek lesznek. Régebben ők lesték árgus szemekkel minden mozdulatunkat, ma…
TOVÁBB OLVASOM