Okos Otthon Blog

Generic selectors
Teljes egyezés
Keresés címben
Keresés tartalomban
Keresés a posztokban
Keresés az oldlakon
Szűrés kategóriákra
Blog
Főoldali
Tudástár
Belépő az IoT világába

Belépő az IoT világába

IoT forradalom az otthonunkba

Bevezető

Bizonyára sokan hallották már a kifejezést, azonban nem tudják, hogy mi is rejlik mögötte, mit is jelentsen eme három betű. Ebben a cikkben ezen szeretnénk egy kicsit segíteni és bevezetni Önöket az IoT univerzumba és ezek közül is specifikusan egy világba. De hogy ne csigázzam tovább Önöket, lássuk, mit is rejt az IoT.

 

IoT

Hogy mit is rejt az IoT (Internet of Things), azaz a dolgok internete? Hmm… IoT??? Egyre elfogadottabb, hogy átvesszük az idegen nyelvekből a betűszókat, mert legyünk őszinték magunkkal, szép anyanyelvünkön nem hangzanak valami izgalmasan. De azért próbálkozunk megfogalmazni, sokan, sokféleképpen, mi is ez. Okos eszközök? Okos kütyük? Kütyük?
Mégis mi ezekben a közös? Ahogy már a bekezdés első sorát elolvasva sokan kapiskálták, bizony ennek az egésznek köze van az elektronikus eszközökhöz, az internethez és a modern technológiához.
A közös vonás pedig az, hogy ezek az eszközök képesek egymással kommunikálni, a beérkezett információkat feldolgozni és ezen adatok alapján cselekedni vagy reagálni. Nagyon scifi-nek hangzik ez az egész, de ez már nem a jövő. Ez a jelen része. Ahogy egyre több ilyen eszköz vesz minket körül, úgy válik életünk egyre kényelmesebbé, biztonságosabbá, gazdaságosabbá.
Jelenleg világunkban már több IoT eszköz van jelen, mint ahány ember él a Földön. Vagyis a jelen állapotok szerint körülbelül 8,6 milliárd okos eszköz van használatban és a prognózisok szerint, attól függően, hogy mennyire optimista vagy pesszimista 2020-ra több mint 20 milliárd ilyen eszköz lesz (egyesek ezt a számot 50 milliárdra becsülik). Függetlenül ettől az irtózatosan nagy számtól, be kell látnunk, hogy a jövő már elkezdődött, ez a forradalom már zajlik.

IoT térhódítás területei

Ezek az eszközök az egész életünket behálózzák és lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy szebb, jobb és modernebb világot hozzanak el nekünk. Lássuk, melyek azok a szektorok és kapcsolódási pontok, ahová a következő években berobbannak az okos eszközök és hálózatok. A lenti felsorolás a teljesség igénye nélkül készült, mivel az életünk minden területén találkozhatunk ilyen eszközökkel, hiszen mindenki arra törekszik, hogy a lehető leghatékonyabban lássa el feladatát és kényelmesebben élje életét.

Én személy szerint az alábbi hat területet emelném ki és mindegyik területről hozni fogok pár érdekes példát.

IOT kapcsolat a világgal

IOT kapcsolat a világgal

Okos otthonok

Térjünk is rá alcímünk ihletőjére, az okos otthonokra. Azt gondolom, hogy szépen lassan a technológia már mindannyiunk otthonába betette lábát, már csak a cipőt kell levennie. 🙂 Az olvasók többsége, ha rápillant tévéállványára, azon már egy okos tévé pihen, vagy akár ezt a cikket is az okos telefonján olvassa. Bizonyára sokunkban megfogalmazódott már az igény, hogy felmérjük ökológiai lábnyomunkat, vagy monitorozzuk otthoni eszközeink fogyasztását. A modern világban az emberek hozzászoktak és igénylik, hogy mindig mindent felügyelni és irányítani tudjanak. Az okos otthonok ezt az élményt biztosítják a felhasználók számára. Például olyan biztonsági megoldások révén, melyek lehetőséget adnak, hogy bármikor, bárhonnan meggyőződjünk otthonunk érintetlenségéről. Ha bárki háborgatja birtokunkat, értesítést kapunk telefonunkra, vagy akár mobilunk képernyőjén élőben láthatjuk a történteket. Lehetőség van a felvételek rögzítésére és későbbi visszanézésére is. Az okos csengők kétirányú kommunikációt biztosítanak, így Ön nem csak látja, hogy ki csöngetett, de beszélhet is vele. Az okos zárak segítségével akár távolról is be tudja engedni vendégeit, ha Ön például a dugóban ül, de a rokonok már az ajtóban várakoznak.

Készülékeink IOT rendszere

Nem kell többé attól félnünk, hogy elfelejtettük kihúzni a vasalót, égve maradt a villany vagy nyitva felejtettük az ablakot. Az applikáción keresztül bárhonnan ellenőrizhetjük ezeket és gombnyomásra okos otthonunk intézkedik helyettünk. Az okos otthonok képesek arra, hogy a nyitott ablakokat automatikusan becsukja, ha vihar közeleg, vagy akár Ön is ki tudja nyitni telefonján keresztül, ha szellőztetni szeretne. Viszont létezik levegőminőség érzékelő is, amely otthonunk levegőjét elemzi és jelzi, ha a levegő minősége nem megfelelő, ekkor az automatika kinyitja az ablakokat és addig nyitva is tartja, amíg a lakásban a levegő állapota vissza nem tér az optimális állapotra. A biztonsági és kényelmi funkciók mellett a fejlesztők természetesen szem előtt tartják a környezettudatosságot is. Az okos termosztátok használatával csökkentheti rezsiszámláját úgy, hogy az eszköz képes érzékelni, hogy Ön mikor tartózkodik otthon, továbbá felismeri és alkalmazkodik az Ön szokásaihoz, ezzel emeli komfortérzetét és csökkenti fűtésszámláját. Az okos rendszerek segítségével az árnyékolást is hatékonyabbá tudja tenni otthonában. A rendszer képes érzékelni a külső hőmérséklet hirtelen emelkedését, erre válaszul a rendszer leengedi a redőnyöket és meggátolja a lakás túlmelegedését, ezzel megtakarítva a klimatizálásra fordítandó költségek egy részét.
Fény és árnyék harmóniájából eddig még nem ejtettünk szót az okos világításról. Az okos világítások adják az okos otthonokhoz azt a pluszt, amitől még élettelibbnek tűnnek. Akár hangulatunknak megfelelő színt és fényerőt tudnak biztosítani számunkra. Nem kell többé aggódnunk, ha hosszabb időre elutazunk, hogy otthonunk kihaltnak és üresnek tűnik, a rendszer automatikusan képes „jelenlétet” szimulálni lakásunkban.
Az okos érzékelőknek köszönhetően már akkor sem kell aggódnia, ha Ön távol tartózkodik otthonától. A füst, széndioxid, szénmonoxid, fény, mozgás, páratartalom és vízszivárgás érzékelők azonnal értesítik Önt, ha bármi rendellenességet érzékelnek. Ezek az eszközök a háttérben működve képesek az Ön életét még komfortosabbá, biztonságosabbá tenni.

Azonban ezek a dolgokkal eddig csak a Hollywoodi filmekben találkozhattunk, ahol a mérhetetlenül gazdag emberek szórakozását szolgálták. De az IoT forradalomnak hála egyre gyorsabban terjednek ezek az eszközök és a tömeggyártásnak köszönhetően az áruk is jelentősen csökkent, így mára már elérhetővé vált egy sokkal szélesebb közönség számára is.

Mezőgazdaság

Az emberiség a termőterületekre a XX. század második felétől kezdve úgy tekint, mint egy pénztárgépre, amin csak megnyomjuk a gombot és már csenget is… Ezalatt azt értem, hogy egyre tudományosabban közelítünk a témához, például génmódosításokkal tökéletesített növényeket termesztünk és próbáljuk maximalizálni a terméshozamokat. Az átalakulás ebben a szegmensben már elkezdődött. Olyan munkagépeket gyártunk és használunk a szektorban, ami GPS jelek segítségével képesek meghatározni a munkavégzés pontos helyét és rögzítik, hogy milyen terményt vetnek vagy aratnak éppen. Az adott terület termésátlagát is tudja dokumentálni és ahol ez az érték alacsonyabb, oda a következő trágyázás során emelt mennyiségű műtrágya fog kerülni. Sőt, továbbmegyek, olyan munkagépek dolgoznak, melyek képesek emberi beavatkozás nélkül elvégezni feladatukat. Ezek a berendezések rendelkeznek minden olyan érzékelővel, amely lehetővé teszi számukra az önálló munkavégzést. Tisztában vannak az őket körülvevő környezettel, azonban a változóban lévő éghajlat és a prognosztizált víz- és termőföldhiány újabb problémákat jelentenek, melyeket az emberiségnek meg kell oldania. De a jövő ezen kihívásaira fel kell készülni és már most rendelkezünk a technológiával, ami segít ezeket a nehézségeket legyőzni.
Képzeljük el azokat az okos eszközöket, amelyek a nap 24 órájában monitorozzák a talaj minőségét és jelzik, ha annak víztartalma nem megfelelő. Ez a szenzor kommunikál egy központi egységgel, ami az információt elemzi és cselekszik, vagyis bekapcsolja az öntöző rendszert és pontosan annyi vízzel látja el a termőföldet, amennyi annak szükséges az optimális termésátlag eléréséhez. De ez csak egy példa volt a sok közül, ebben a percben is kutatók és mérnökök dolgoznak világszerte, hogy hasonló megoldásokkal álljanak elő.

Ipari felhasználás, okos ipari megoldások

Mint az köztudott, az ipari környezetben a cégek mindig a profit maximalizálására törekszenek. Ebből adódóan könnyű belátni, hogy nyitottak minden olyan technológiára, ami közelebb viszi őket ezen céljukhoz. Ahogy otthonainkban érdekel minket, hogy egy-egy berendezés mennyi áramot fogyaszt vagy milyen energetikai besorolású, úgy ez az ipari szereplőkre is kiemelten igaz. Nem is beszélve a technológiai paraméterek monitorozásáról és az automatizálásról ebben a szegmensben. Mindenki el tudja képzelni, hogy mekkora kiesést jelenthet egy termelő üzem fő berendezésének meghibásodása. Ezek az IoT eszközök képesek arra, hogy közreműködjenek a berendezés optimális üzemeltetésében, előre jelezzék, ha megelőző karbantartás szükséges, így nem kell egy váratlan meghibásodás miatt hosszabb időre leállni. Az ipari alkalmazások talán a legdinamikusabban fejlődő terület.

 

Egészségügyi megoldások

Átalakuló egészségügy

Bizonyára sokan találkoztak már a testen viselhető technológiákkal, például okos karkötőkkel, okos cipőkkel és hasonló modern eszközökkel. Itt jegyezném meg, hogy ezen a téren vannak reményteli magyar találmányok is. De találkozhattunk már például okos mérleggel, amely figyeli a felhasználók testsúlyának változását és akár tippeket is adhat étkezési szokásunkkal kapcsolatban. Ezek az eszközök testünk pillanatnyi állapotát megfigyelik és rögzítik. Továbbá képesek arra, hogy gyengéden ébresszenek minket abban az alvási periódusban, amikor szervezetünk számára ez legkevésbé kellemetlen, valamint jelezni tudják, ha szívverésünk, testhőmérsékletünk az optimális tartományon kívülre kerül. Kutatók olyan megoldásokon dolgoznak, melyek ezen adatok alapján előre tudnak jelezni egy közelgő szívinfarktust. Hamarosan a technológia arra is képes lesz, ha egy váratlan baleset ér bennünket, vagy ha bármilyen okból orvoshoz kell mennünk, már előre rendelkezni fognak a releváns adatokkal ahhoz, hogy a leggyorsabban megkaphassuk a számunkra szükséges kezelést.

 

Okos megoldások a közlekedésben

Az eddigi példákat végigolvasva már mindenkinek lehet némi fogalma arról, hogy a közlekedésben mennyi potenciál rejlik az okos eszközök kapcsán. Gondoljunk csak bele, ha minden közlekedési eszköz és jelzőlámpa egy közös hálózathoz csatlakozna, akkor nem kellene olyan dolgokkal szembesülnünk, hogy üres az utca, de mégis piros a lámpa. A jelzőlámpák nem előre programozott mechanizmusok szerint lennének beállítva, hanem a forgalom igényeinek megfelelően működhetnének. A magyarok számára űrtechnikának tűnő 4-es metróról már nem is beszélve. A hetekig-hónapokig tesztelt önvezető megoldások szintén IoT eszközöknek köszönhetőek, amikor is egy metrószerelvény vezetése nem igényel emberi beavatkozást, hanem a rendszer érzékeli, hogy a le- illetve felszállás befejeződött és a szerelvény már roboghat is a következő megálló felé. Szerintem sokak hallottak már az önvezető autókról, illetve az önvezető teherautókról, amit én személy szerint a szállítmányozás jövőjének gondolok. Ezek a járművek képesek felmérni a forgalmi helyzetet, alkalmazkodnak a körülöttük lévő többi autóhoz és a Kreszt betartva A pontból B pontba elszállítanak minket vagy rakományukat.

Okos városok

Ezek a városok még valóban csak a jövőben léteznek, azonban néhány megvalósításukhoz szükséges technológiai megoldás már a rendelkezésünkre áll. A nagyobb városokban élők számára nyilván nem ismeretlen probléma a parkolás. Sajnos a belvárosában már szinte lehetetlen üres helyet találni, pedig milyen kézenfekvő volna, ha az üres parkoló hely jelezné, hogy az éppen szabad és az autónk már is a célunkhoz legközelebbi parkolóhoz navigálna minket. Mennyivel biztonságosabb lenne, ha az autónk a többi autótól már előre tudná, hogy valami veszély leselkedik ránk és már előre lassítana, vagy jelezné nekünk, hogy lassítsunk, még mielőtt mi magunk észleljük a problémát. Ha még is megtörténik a baj, a térfigyelő kamerák jelzik a központnak, hogy baleset történt és a mentőket az adott pontra irányítják. Vagy például az elektromos autózás terjedésével az is egy fontos kérdés lesz, hogy hol van a városban szabad töltőállomás. Ezek az állomások szintén a szabad parkolókhoz hasonlóan képesek lesznek jelezni, hogy hol tölthetjük autóinkat. Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa, ezekben az okos városokban a tömegközlekedés és a közvilágítás, de még a szemétszállítás is a hálózathoz fog csatlakozni.

 

Záró gondolat

Teljesen új nézőpontban látjuk a világunk

Mint az a bevezetőben írtam 2020-ra már szinte minden emberre 2-3 ilyen IoT eszköz fog jutni a Földön. Én személy szerint nem bánnám, ha rám egy kicsivel több esne, mert rengeteg fantáziát látok ezekben az eszközökben. De szerintem nem tehetem meg, hogy IoT forradalomról beszéljek anélkül, hogy az információbiztonságot szóba ne ejteném, így előzetesen mindenkinek azt javaslom, olvasson tovább.
Remélem ebben a kis összefoglalóban mindenki érdeklődését sikerült felkeltenem az IoT eszközök és az okos otthonok iránt, elmagyarázni ezeket a dolgokat egy kicsit könnyedebb nyelvezettel, mint azt egy hálózati informatikus tette volta. Akiket sikerült felcsigáznom, van egy jó hírem, további cikkekkel és izgalmas blog bejegyzésekkel találkozhatnak a www.smarthugo.net oldalon.

Látogass meg minket

Melyik univerzális távirányító a jó választás? Segítünk! – Broadlink infra vezérlő összehasonlítás

Legutóbb arról számoltunk be, hogy megérkeztek a Broadlink 4. generációs IR és RF (433MHz) univerzális távirányítói. Az RM4 széria 2…
TOVÁBB OLVASOM

Az USB kábel, ami méri a hőmérsékletet és páratartalmat nekünk – Teszteltük a Broadlink HTS2 szenzort

A Broadlink RM4 távirányító széria igazi újdonsága, hogy külső érzékelő is csatlakoztatható közvetlenül a vezérlőkhöz, és ezt nagyon nem bánjuk!…
TOVÁBB OLVASOM
Broadlink RM4 Pro

Broadlink RM4 Pro – teszteltük

A Broadlink RM szériás vezérlőcsaládja már sokak számára ismerős lehet. Az új RM4-es széria utolsó tagjai a január végén érkeztek…
TOVÁBB OLVASOM
Tolvaj lopás közben

Ellopták? Elvesztetted? Kövesd az értékeidet mini GPS nyomkövetővel!

Emlékszel, mennyi filmben láttad már, hogy a rendőrség simán leköveti valakinek a GPS koordinátáit a telefonjukon keresztül, és így mindig…
TOVÁBB OLVASOM
Az okos klíma nyáron hűt, télen fűt.

Egy kütyü mind felett, Broadlink RM mini: urald a klímát, a tévét, mindent az okostelefonoddal!

Szereted a maximális kényelmet, de nem akarsz ehhez új kütyüket vásárolni? Most elég egyetlen eszköz, és a telefonoddal a lakás…
TOVÁBB OLVASOM
A hátsó kert védelme kültéri kamerával

Házvédelem kültéri kamerával, avagy hogyan védekezz a betörők ellen?

Nincs annál rosszabb érzés, mikor arra ér haza az ember, hogy kirabolták a házát. Amikor a hírekben hallani betörésekről, az…
TOVÁBB OLVASOM
A barátokat teljesen elvarázsolja az okos vezérlés

Broadlink RM Pro – Irányíts mindent az ágyból vagy a kanapéról!

A lustaság fél egészség, és mindannyiunknak van egy egészséges oldala, akinek semmi kedve felállni a kanapéról, hogy lekapcsolja a villanyt,…
TOVÁBB OLVASOM
Riasztás mozgás érzékelésére

Így könnyíti meg az életedet az Orvibo okosotthon biztonsági jelzőrendszer!

Ma már megint azon agyaltál a munkába vezető úton, hogy vajon bezártad-e a bejárati ajtót a reggeli rohanás közben vagy…
TOVÁBB OLVASOM
Készül az okos világítás

Hogyan lesz okos világítás? Természetesen intelligens villanykapcsolók segítségével!

Már éppen elhelyezkedtetek a nappaliban az esti filmnézéshez és úgy tűnik, minden tökéletes, de a villany felkapcsolva maradt. Ilyenkor jön…
TOVÁBB OLVASOM

Az okosotthon rendszerek fajtái. Mi az első lépés?

Miként fogjunk hozzá okosotthonunk kiépítéséhez Ahogyan azt már a címben is kifejtettem, ebben a cikkben azt fogjuk végigvenni, mit érdemes…
TOVÁBB OLVASOM